Eichler Home Remodel by Klopf Architecture



Renovating a 1962 Eichler home into a contemporary, higher-quality home required more than a few changes. However, love of the Eichler style and respect for the house’s history required keeping many elements. Klopf Architecture partnered with the owners of this Eichler home in San Francisco’s Diamond Heights to balance these two competing desires while significantly updating their 2-story courtyard home on a hill.



Along the way, Klopf Architecture, builder Tim Chupein of San Francisco Design and Construction, and the owners developed the program further. During the design process, the vistas and flows that resulted from combining two small bedrooms into a large master suite with an open closet / dressing area behind the bed proved irresistible. During construction, Tim Chupein recommended moving the hallway washer dryer into what had been an exterior mechanical room to provide a spacious laundry room off the kitchen.



From conception, the owners sought to increase the number and range of built-ins throughout the house. Benchmarc Woodworking meticulously designed and built hanging bathroom, living room, and dining room credenzas, as well as a wall of mahogany and white cabinetry that extends from the kitchen through the family room, uniting the space. The cabinetry, together with a more open and newly landscaped courtyard by Outer Space Landscape Architects, creates an exceptionally open and spacious feel. Taking a cue from original architect Claude Oakland’s drawings, Klopf eliminated the wood shingles on the balconies and restored them to a smooth plaster and replaced the added wall shingles on the rest of the house with new vertical Kayu Batu siding. It continues into the house in the dining area and the master closet, blurring the line between indoors and outdoors.



Also drawing on Oakland’s original design, the natural, clear-sealed Kayu Batu harmonizes with the re-used mahogany paneling and new, matching cabinetry to create a palette of white and mahogany throughout the house. The large, gray Italian floors tiles are reminiscent of a typical Eichler concrete floor – and work well for the new radiant heating.





Special to this house are the zinc wall panels in the courtyard, which were part of the “surprise” in the owners’ original brief and also a tribute to the father of one of the owners, who built a firm that sells and installs commercial building materials. Upon entering through the courtyard door from the street stairs, one sees the panels that span the second floor courtyard wall and continue “through” the large glass windows with minimal interruption into the interior of the house. Custom zinc handrails were also fabricated and installed by Product and Design Metal Work. Dark bronze anodized Fleetwood doors and windows further reinforce the use of “commercial” materials.

Blog, Updated at: 9:06 PM

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.