Master Bathroom in River House by Studio Dwell Architects

This master bath breaks the mold of the traditional lavatory: not only is it uniquely integral to the success of its adjacent bedroom, it also contends with challenging site conditions. One would hardly suspect all that is at play here, thanks to a meticulous execution by Chicago-based Studio Dwell Architects.



The washroom's neutral palette and clean design instill calm and render the space a canvas for the dramatic light streaks painted by the sun throughout the day. The large-format tiles have a sandy-gray hue, while the vanity features a wenge-veneer finish and concrete-tinted quartz countertops. Save for the concrete, glass, and tiled walls, the remaining vertical surfaces were painted beige, making the white freestanding, oblong tub a sculptural focal point.



Finally, the generous shower-with-a-view and its neighboring private terrace reinforce the spa-like feel. The shower window faces the outdoor enclave, which is accessed from the bedroom and outfitted with smooth stones and ipe wall paneling. The layout affords bathers vistas down to the Fox River, while a partial wall at the end of the terrace helps shield them from prying eyes. Like the rest of the house, the terrace is partially embedded in the earth, with one side functioning as a retaining wall, connecting this retreat both figuratively and literally to the surrounding landscape.

Blog, Updated at: 5:55 AM

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.